Opgevoerde fatbikes zorgen voor grote financiële risico’s
Fatbikes zijn steeds vaker in het nieuws. Ongevallen, schades, diefstal, verzekeraars die stoppen met het aanbieden van fatbikeverzekeringen en opgevoerde fatbikes die onverzekerd zijn…
De populariteit van de fatbike is in het afgelopen jaar naar een hoogtepunt gestegen. Sinds de invoering van de helmplicht voor scooters en brommers kiezen vooral veel jongeren voor een fatbike. Maar wat is een fatbike eigenlijk en waarom zorgt het opvoeren voor grote financiële risico’s?
Fatbike maximaal 25 km/u
Een fatbike is een elektrische fiets die voorzien is van dikke banden die officieel maximaal 25 km/u mag rijden en daarbij trapondersteuning moet bieden. Wanneer een fatbike daaraan voldoet wordt hij gezien als een gewone elektrische fiets. Schade die wordt veroorzaakt met een gewone elektrische fiets wordt veelal vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.
Opgevoerde fatbikes groot financieel risico
Echter zien we steeds vaker dat fatbikes worden opgevoerd. Naast trappers worden ze dan voorzien van een gashendel of handige app en kunnen ze harder rijden dan 25 km/u. Op dat moment wordt de fatbike gezien als een motorrijtuig.
Veroorzaak je met opgevoerde fatbike schade aan een ander? Dan wordt de schade niet vergoed door je aansprakelijkheidsverzekeraar, ook niet wanneer je kind erop reed. Dit betekent dat je alle schade zelf zult moeten vergoeden, ook letselschade!
Bij schade kunnen kosten enorm hoog oplopen, zeker bij letselschade. Want naast medische kosten zul je mogelijk ook kosten moeten vergoeden voor huishoudelijk hulp die het slachtoffer nodig heeft, gemiste inkomsten omdat iemand niet kan werken, kosten voor aanpassingen van een woning, etc.
Denk 2 keer na voordat je een fatbike opvoert!
Door de eenvoud waarop een fatbike kan worden opgevoerd lijkt het voor veel mensen ook geen kwaad te kunnen. Toch willen wij je echt adviseren om je fatbike niet op te voeren, hoe graag eventuele kinderen dat ook zouden willen.
De financiële gevolgen van een opgevoerde fatbike zijn niet te overzien en de vele berichten in het nieuws over ongelukken met fatbikes spreken voor zich.
Te veel schade zorgt voor onverzekerbaarheid
Fatbikes veroorzaken dermate veel schade dat steeds meer verzekeraars hebben besloten om ze niet meer te verzekeren. Wist je bijvoorbeeld dat in Amsterdam 9 op de 10 fatbikes wordt gestolen?